Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (TÖRÖKORSZÁG)

Nem gondolnád, de ha Törökországba tartanál, akkor is érdemes elgondolkodni a vonatos utazáson, ugyanis nem a lehetetlen kategória. Akkor jó neked a vonat, ha nem feltétlenül csak Törökországot szeretnéd megtekinteni, hanem szívesen beiktatnál útközben egy plusz "kirándulást" is. Nem olyan rossz dolog az! Két útirányon is indulhatunk, Belgrád felé illetve Bukarest felé is. Én személy szerint az utóbbit választanám, mivel errefelé csak egy átszállásra van szükségünk. (Mikor tavaly Bulgáriában jártunk, akkor is benne volt a tervben, hogy átugrunk egy gyors városnézésre. Nem tettük meg, amit azóta is sajnálok… L Ha valaki Bulgáriába utazna idén, az ne hagyja ki, Plovdivből van is éjszakai vonat!)

Varázslatos egy város (forrás:noizz.hu)

Keljünk útra a Keletiből, induljunk éjszakai vonattal Bukarestbe. Az egyik járat (Ister) 19:10-kor indul, majd másnap 12:05-kor (körül.. :D) érkezik meg Bukarestbe. Bár a járaton a román vasút hálókocsija közlekedik, de ez ne ijesszen meg senkit! Ez a fajta hálókocsi nagyon tágas és kényelmes, már volt szerencsém utazni vele. Zuhanyzó is van a járaton, tiszta és csendes a kocsi, ráadásul még egész jó kis tisztasági csomagot is adnak. Szerintem az egyik legjobb, ha ezen próbálod ki a hálókocsis utazást szerintem nem fogsz csalódni, élmény lesz és pihentető!

A román vasút hálókocsija, kényelmes és csendes!

A biztosított tisztasági csomag. még fogkefe is jár :D (saját)

Ha megérkezünk Bukarestbe, akkor töltsünk ott el egy éjszakát az utazás részeként, másnap menjünk tovább! Így biztos, hogy nem kevés a 40perces csatlakozási idő, plusz még egy város szerepel a nyaralásunkban. Fedezzük fel a várost, ha már itt járunk, töltsük el hasznosan az időt! Érdemes. Próbáld meg az utazás minden percét élvezetessé tenni. Ez a vonatos utak sajátja, az utazás nem egy kellemetlen folyamat a nyaralás kezdetéig, hanem már a nyaralás része! Hagyd, hogy az legyen! Várakozási idő helyett indulj városnézésre, egyél valami jót, csináljatok közös képeket, stb. Élvezzétek az együtt töltött időt!:)

A bukaresti diadalív, megnézhető! (forrás:hg.hu)

Miután jól körbejártuk a várost, másnap irány vissza a vasútállomásra, ahol már az isztambuli éjszakai vonatra szállunk, ami 12:45-kor indul. Ez a járat is kellemes csalódás, a török vasút fekvőhelyes kocsija is modern, légkondicionált, csendes. Bár a határellenőrzések kicsit rossz időpontban vannak, annak ellenére pihentető utazásban lehet részetek. És akkor reggel pedig következzen a várva-várt Isztambul. Ha a választott szállásod transzferrel is megajándékoz, akkor nincs más hátra, irány a tengerpart. Ugorj ki a Kilyos Solar Beach-re, ahová Isztambulból könnyen eljuthatsz, és induljon a nyaralás egy „Nyári csobbanás” partival amit minden hétvégén tartanak ezen a strandon. De maga a város is tökéletes lehet egy nyaraláshoz.


A török vasút fekvőhelyes kocsija kívül-belül (forrás:railfaneurope.net)

Mindezt milyen áron? Nézzük először a Budapest-Bukarest szakaszt. Bukarestbe két éjszakai vonat is közlekedik naponta, melyre ülőhelyes jegyek irányonként 29€-tól, fekvőhelyes kocsiba szólók 39€-tól, míg a hálókocsiba szóló jegyek 59€-tól kaphatók. Bukarestből Isztambulba 37,2€ egy vonatjegy. Jó hír, hogy ez viszont fixen ennyi. Ehhez jön még a választott elhelyezés ára, 6 fős fekvőhelyes kocsiban 9,4€, 4 fősben 14€, hálókocsi ezen az útirányon nem közlekedik. Ha Bukarestig ülőhelyes vonaton utazol, majd onnan tovább fekvőhelyes kocsival, akkor 150,2€-ból meg is járhatod az utat. Ha végig pihentetően utaznál, akkor 236,4€-ból tudod kihozni. Ha többen mennétek, akkor érdemes CityStar jeggyel menni, amit az alábbi táblázat részletez.


Minta Misi (első fő)
Minta Mari (második fő)
Minta Márk (harmadik fő, 14 éven felüli)
Minta Máté (negyedik fő, 12 éven aluli)
Minta Mónika (ötödik fő, 12 éven aluli)
Budapest-Bukarest-Dimitrovgrad
134,00 EUR
67,00 EUR
67,00 EUR
33,50 EUR
33,50 EUR
Dimitrovgrad-Isztambul vonatjegy
54,00 EUR
54,00 EUR
54,00 EUR
27,00 EUR
27,00 EUR
Fekvőhelyes kocsi felár (Budapest-Bukarest)
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
Fekvőhelyes kocsi felár (Bukarest-Isztambul)
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
Fekvőhelyes kocsi felár (Isztambul-Bukarest)
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
Fekvőhelyes kocsi felár (Bukarest-Budapest)
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
9,40 EUR
Összesen: 739 EUR
225,60 EUR
158,60 EUR
158,60 EUR
98,10 EUR
98,10 EUR

A Minta családnak megtetszett a cikk, ezért úgy gondoltak, hogy öten nekivágnak az útnak. Minta család CityStar jeggyel utazik, családoknak az a legjobb. A CityStar azonban csak Dimitrovgradig jó, onnantól sima nemzetközi menetjeggyel (NRT - helybiztosítást nem tartalmazó menetjegy, Non Reservation Ticket) utaznak. A CityStar esetében csak az első utas fizet teljes árat, a többiek (ha 14 év felettiek) félárat fizetnek, 14 év alatt pedig a félár felét kell számolni. NRT menetjegy esetében pedig a 12 év alatti gyermekek a felnőtt jegyár felét fizetik. Ha matekozunk ezek alapján, akkor kijön, hogy Mintáék fejenként kb. 46000Ft-ból megjárták Törökországot, és egy örök élményt szereztek maguknak. :)

Amennyiben távolabbi célokra vágysz, vagy isztambuli tartózkodásod során további helyeket is megnéznél, akkor sincs gond, ugyanis számos híres török város elérhető a TCDD járataival.

A Kilyos Solar Beach Isztambultól nem messze (forrás:kilyos.org)

Ha kedvet kaptál egy jó kis törökországi vonatos nyaraláshoz, akkor írj csak Facebookon, és nagyon szívesen segítek J


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Irány a hegyekbe! - Bajor csodavilág, Garmisch Partenkirchen

Egynapos Gyors - Szabadkás Videós

Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (FRANCIAORSZÁG)