Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (HORVÁTORSZÁG)

Ha nyár akkor Horvátország, dönt így sok magyar. Ezután jöhet a kérdés: hogyan is menjünk? Apu nem akar vezetni, a kisöcsi rosszul lesz a buszon, a hugi meg nem bír nyugton ülni? Akkor akár vonattal is útrakelhet az örökké utazó Minta család :D

A horvát tengerpartra meglehetősen sokan indulnak vonattal is, ezért is dönthetett úgy a MÁV-Start még 2017-ben, hogy naponta közlekedteti a horvát tengerpartra közlekedő Adria és Isztria nevű járatát. Ez egy tök jó dolog, így legalább nem kell nézegetni, hogy most ez a vonat akkor szerdán megy, vissza meg szombaton jön? Hű a főnök így nem ad szabit a francba, bár egy nappal előbb jönne. Hát ez már nem probléma, akárhogy is kap valaki szabit, vonatozhat, minden nap.

Útra fel, indulás, vonattal a tengerpartra, minden nap! :D

Ezek a járatok késő délután indulnak Budapestről, hogy aztán másnap a reggeli órákban érkezzenek meg nyaralni indulókkal "megrakodva" gyönyörű tengerparti célállomásaikra. Hová is juthatunk el vonattal, ha a horvát tengerpart a cél? A két vonat célállomása Fiume és Split, de számos más horvát nyaraló övezet elérhető ezekkel a járatokkal. Akár a Split környéki szigetekre tartasz, akár Makarska illetve Omiš, Zadar, Trogir a célállomásod, az Adria gyorsvonat tökéletes választás lehet neked, a vonat útvonálról ezek komppal vagy busszal nagyon jól elérhetők! A vonat 18:53-kor rajtol a Keletiből, hogy aztán másnap 8:56-kor megérkezzen Splitbe. A vasútállomás egész jó helyen helyezkedik el, könnyen leszaladhatunk akár megérkezés után azonnal a partra! :D

Gyönyörű város Split! (forrás:kimkim.hu)

De Omis környéke se csúnya :D (forrás:horvatorszaginfo.hu)

Sőt Zadar is egy élő képeslap (forrás:horvatorszaginfo.hu)

Felszólalhat a lehetséges utazó, hogy de ez sokkal hosszabb, mint ha autóval kelnék útra, miért tegyem? Igen, autóval 7-8 óra alatt oda lehet érni, megállás nélkül, határon történő tartózkodást nem figyelve. Viszont így a sofőr nem pihen, apu végig vezet, figyelme nem kalandozhat el, nem élvezheti az utat. De ha a Minta család vonatra száll, akkor apu a Balaton partján végighaladva ihatja meg nyugodtan a hűtött sört, amit akár a hálókocsi kísérőtől is megvehet. Nem mellesleg útközben is együtt a család, esetleg összebarátkozik a többi utazóval, mindeközben apu is élvezi már út közben a pihenést. Így már annyira nem is vészes, hogy hosszabb az út. Nincs is annál jobb, mint egy jó alvás után megérkezni a célállomásra. Szerintem ez a vonatos nyaralás legnagyobb előnye: tényleg együtt utazik a csapat!

Apu is hűtheti a sörét (ez mondjuk bolgár sör, tehát Horvátország felé lehet nem ezt :D)

Naplemente menet közben a vonatból.

Szóval, ha már így végigrágtuk magunkat a menetidőn, nézzük meg a másik járatot is. Ez az Istrtia gyorsvonat, mely Budapest és Fiume között közlekedik, sőt Koperbe is visz közvetlen kocsikat. Sajnos a vonat pontos menetrendje még nincs kiadva, vélhetően késő délután/kora este indul a Keletiből. Változás, hogy idén a Balaton északi partján át közlekedik, Székesfehérvár-Tapolca útirányon át. A magyar-szlovén határt Bajánsenyénél éri el a vonat, majd az egyes kocsicsoportok másnap reggel érkeznek meg a célállomásukra.(a koperi útirányra Szlovéniával foglalkozó cikkemben térek majd ki :) )

Milyen horvát úticélok érhetőek el az Istria gyorsvonattal? Legyen a célod akár Abbázia (itt a vonat is megáll), Krk, Cres vagy Rab szigete, vagy esetleg a pulai amfiteátrum érdekelne (ezek busszal, komppal), ez a járat tökéletes választás lesz neked.

Abbázia látképe gyönyörű (forrás:hetedhetorszag.hu)


De Krk sem utolsó :) (forrás:hrvaska.net)

Milyen elhelyezések közül választhatsz? Ha az Adria vonattal visz Split felé az utad, akkor három elhelyezés közül választhatsz. Lesz egy ülőhelyes, légkondis kocsi a horvát vasút által biztosítva, illetve a Start is küld egyet, valamint közlekednek idén is a MÁV-Start fekvőhelyes illetve hálókocsijai. Fekvőhelyes kocsikban 4-6 fős csapatoknak a legjobb, hálókocsiban pedig fülkénként 1-3 embert helyeznek el. Ez kicsit privátabb szférát nyújt az utazóknak. Ráadásul hálókocsijeggyel az üzleti váróteremben várakozhatsz, ahol jár a térítésmentes fogyasztás a jegy mellé :D Ezek a kocsik bár régiek, nem légkondisak, egyáltalán nem rosszak ezekre az utakra. Kicsit retró hangulatuk van az tény, de ennek ellenére mégis megfogott ez a hálókocsis utazósdi. Igazából mivel nagyrészt úgyis éjjel megy a vonat hőgutát nem fogsz kapni a légkondi nélkül se. Hűtőtáskába be a whiskykóla vagy sör és indulhat a buli :D De megfér ott az ásványvíz és az üdítő is. Magyarul minden korosztálynak élmény lesz a vonatos utazás, legyetek akár haveri társaság akár kiscsalád. Mi is utaztunk már haverokkal, bulizós nyaralásra, családdal nyugis nyaralásra. A vonaton mindig van mindkettő típusból, de ez sose gond. (Nyilván azért nem vadulni megy senki se a vonatra, de a haveros-iszogatós-zenézős-kártyázós dolgok ezek nem is ebbe a kategóriába tartoznak.) Ha pedig inkább pihennétek, akkor elő a laptopot, kapcsoljatok filmet. Jó lesz az is! Semmi stressz, csak simán élvezed az utat!

Már a vonatra várakozás sem unalmas, ha hálókocsin mész: irány az üzleti váró!

Fekvőhelyen kocsiban is élmény az út :D 

Az egész család nyugodtan pihenhet

Bulizós nyaralás a haverokkal?

Vagy nyugisban a családdal? Mindegy, szállj fel, indulj, jó lesz! :D

Amint írtam a háló és fekvőhelyes kocsin nincs légkondi. Viszont! Az ablakot így legalább le tudod húzni. Bár kihajolni nem tanácsos vonatból, de azért jól mutat egy-egy kihajolós közös kép az albumban :D Azt meg csak akkor lehet, ha lehúzható az ablak. Plusz nekem, mint 90-es években felnőtt gyereknek az ablakban csüngés hozzá tartozik a vonatos utazásokhoz :D Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Hálókocsi nappal, tágas és kényelmes.

Hálókocsi éjjel. Retro kocsi, de nem nyűg az utazás!

Reggel pedig kávézz egyet a kellemes ébredéshez az új táj látványára :)

Ha már felkeltettem az érdeklődést, akkor jöhet a kérdés: mennyibe kerül egy ilyen út? Tök hangulatos lehet. A MÁV-Start közzétette az idei árakat. Splitbe már 29€-ért is kapható egyirányú vonatjegy, oda-vissza így 58€-ból meg is van az út, ha időben foglalsz. Ha fekvőhelyes kocsin mennétek, akkor egy spliti utat legolcsóbban oda-vissza 98€-ból hozhatod ki (6 fős fülke),  hálókocsin pedig 110,3€-t kell fizetni az oda-vissza útért (3 fős háló). Ráadásul a spliti járaton mindösszesen 5€-ért irányonként a biciklidet is magaddal viheted!

A Rijeka/Abbázia irány valamelyest olcsóbb, oda már 49€-ért kapható menettérti jegy, amihez 3€ irányonként a helyjegy az ülőhelyes kocsiba (így 54€-ból meg is van az ülőhelyes utazás). Fekvőhelyes kocsin oda-vissza 67,8€-ból (6 fős), hálókocsin pedig 77€-ból megjárható az út! Ezek azért egész baráti árak! :) Ha a többi célállomás árai érdekelnének, akkor keress, és részletesen bemutatom őket :)

Összességében lehettek egyetemista haveri kör, egy aranyos család gyerekekkel, vagy nagyszülők unokákkal, friss házasok vagy bárkik, egy próbát mindenképpen megér a vonatos nyaralás. Bármi kérdésed lenne, vagy további úticélok érdekelnek, akkor írj Facebookon, keress nyugodtan :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Irány a hegyekbe! - Bajor csodavilág, Garmisch Partenkirchen

Egynapos Gyors - Szabadkás Videós

Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (FRANCIAORSZÁG)