Egynapos Gyors - Szabadkai szabadprogram

Sziasztok! Az "Egynapos Gyors" sorozaton belül olyan városlátogatásos programokat fogok nektek leírni, melyek egy nap alatt bejárhatók, tökéletes hétvégi programok. Nem meglepő a címválasztás alapján :D Utazás természetesen vonattal, hol hálókocsival, hol sima ülőhelyen. Akkor vágjunk is bele! :)

Korábbi útról származó fotó a belvárosról

Miért pont Szabadka? Kérdezheti bárki. Igen, nem a legnépszerűbb úticél az biztos :D Viszont muszáj volt elutaznom Szabadkára, a leendő montenegrói utammal ugyanis adódott egy kis gikszer (...). Így új hálókocsijegyet kellett vennem a csapatnak, átszervezni az egész kirándulást. De kit érdekel, úgy jó ha izgalmas az élet, változatos mint egy kalandfilm :D Szóval ez adta a szabadkai kirándulásunk alapját :)

Üdv emberek! :D

Indulás! Budapest-Keletiből indultunk hugommal, 08:05 perckor az Ivo Andrić nevű gyorsvonattal. És nem is kerül sokba az út, másodosztályon már 18€-ból megjárhatod az utat. Mi első osztályon utaztunk, ez sem sokkal drágább, 26,7€-ból ez is megvan. Mikor felszálltunk a vonatra, rájöttünk, hogy megérte az az elsőosztályú jegy, marha sokan voltak a másodosztályú részen. Az elsőosztályon pedig szerintem max 15-en lehettünk, így teljesen kényelmesen utazhattunk. A kocsik rendben vannak, bár kívülről - ha a szerb vasút adja a kocsit - általában agyon van graffitizve :D

Az első osztályon lévő ülések nagyon kényelmesek az biztos!

Ha szerencséd van, akkor lehet, hogy ez még látványos is. Étkezőkocsi ezen a járaton nincs, de nem olyan hosszú az út, hogy ez annyira hiányozna. Az ülések teljesen kényelmesek, jól bírható bennük egy hosszabb út is, nem fogsz nyüzsögni és folyton helyezkedni, mert szétülted magad. Mellesleg mivel vonaton vagy nem buszon, ilyenkor akár fel is állhatsz, mozoghatsz egyet. :)

Mivel Szerbia nem uniós ország, ezért sajnos határellenőrzés van, ami kicsit el tud húzódni. Örültünk, hogy pontosan értünk le Kelebiára, aztán a határellenőrzéssel gyönyörűen elrontották az eddig tapasztalt pontosságot, felszedtünk egy kis késést. Ezt tovább húzták a szerb határőrök is, így lett összesen fél óra késésünk. Mindegy, annyira nem izgultunk, mert így is marad egy csomó időnk, ráadásul nem volt időhöz kötött programunk, úgyhogy főleg lényegtelen volt a kis késés.

Miért jó Szabadkába vonattal érkezni? Leginkább azért, mert az állomás konkrétan a belváros szélén található, alig pár perc séta, és máris a sétálóutcán találod magad, ahol aztán kedvedre nézelődhetsz, és még a parkolóhelykereséssel sem kell szenvedni, sem fizetni a helyért. Az állomás előtt rögtön van egy park, amin ha átsétálsz már ott is vagy a jó kis szecessziós épületek közt, mint a Raichle Palota például. Tényleg szép város. És az egyik legjobb, hogy teljesen jól beszéli mindenki a magyart, kedvesen válaszolnak a kérdéseidre. Ha Szabadkán jársz mindenféleképpen fagyizz egy jót, nagyon olcsó, kihagyhatatlan. :) És amellett, hogy olcsó, még finom is! :D

A Raichle Palota

A belváros, köpésre az állomástól

Mit is nézzünk meg Szabadkán, ha csak egy napra érkezünk egy kis kikapcsolódásra? A városról elsőnek a legtöbb embernek a piac jut eszébe, de mi most ezt kihagytuk. Inkább egy klasszikus városnéző sétára mentünk. Szabadka ugyanis nem csak a piac, nézzük inkább egy másik oldalát :D Mi elsőnek a Népszínház és a Városháza felé vettük az irányt. Igazából szinte egy helyen van mind a kettő épület. 

Hűs, árnyékos park a belvárosban, jól esett itt üldögélni

Elsőnek a színház előtt sétáltunk el, mely igazából Szerbia második legrégebbi színháza. Nagyon szép, igazi klasszikus színházépület. Pár fotó, majd továbbálltunk a városháza irányába, sétáltunk legalább 50m-t a kettő között :D Szerencsénk volt, mert a városházára be is tudtunk menni. Nézelődtünk, aztán a biztonsági őr mondta, hogy menjönk csak be nyugodtan. Legjobban az épület ablakai tetszettek, jól nézett ki ahogy a színes üvegeken átjön a fény. Illetve rengeteg magyar szöveget is olvashattok a városháza falain. 

A Szabadkai Népszínház épülete (korábbi útról származó fotó)

A városháza lépcsője, vörös szőnyeggel vártak minket :D

Mászkálunk, megyünk föl az emeletre, csináljuk a képeket. Erre egyszer csak megjelenik egy komplett esküvői csapat, fotóssal, mindennel :D Kiderült, a városházán esküvői fotózás van, mi meg gyönyörűen belegyalogoltunk a képbe, a menyasszony meg a vőlegény csak lesett :D No nembaj, akkor inkább irány kifelé :D A városházának van egy tornya is, ahol egy kilátó üzemel, ide is fel lehet menni, bár fizetős, de egyáltalán nem drága, csak 100 dínárba kerül fejenként. 

Raklapos bútoros báros kép :)

A városháza előtti téren van a város egy másik nevezetessége is, a kék szökőkút. A szökőkutat Zsolnay kerámia borítja, nagyon szép és összetett szökőkút, nem ám csak úgy folyik a tetejéről le a víz és jónapot. :D  Nyár van, forróság, így jól esett kicsit lefröcskölni magunkat a hideg vízzel :D A főtéren számos étterem és bár található, ahol az árak sem vészesek. Legalábbis nekünk, azt nem tudom, hogy a helyi fizetésekhez képest milyen lehet.

A Kék szökőkút - mint valami medence, menő :D

A Kék szökőkút után a Szent Mihály Ferences templom felé sétáltunk - igaz teljesen véletlenül, mi igazából a zsinagógát kerestük. De azért a templom is szép volt, bár bemenni nem lehetett. Pedig biztos jó hűvös lett volna bent :D Na mindegy.. Viszont mivel térképünk nem volt - ugye ez nem az unió, itt nem mehet a net :D - a zsinagógát sajnos nem találtuk meg.

Ami nekem személyszerint legjobban tetszett, az a "Matije Korvina". Ez egy hangulatos kis sétálóutca, bárokkal, éttermekkel, zenével. Itt látszott leginkább, hogy azért nem olyan kis város ez a Szabadka. Szívesen visszamennék ide este is :D Biztos akkor is nagy élet van ott. Majd egyszer talán visszatérünk erre is :P

Na ilyen kis hangulatos, kiülős bárokról beszélek :D

Visszafelé a vonatunk 16:02-kor indult - volna, igazából 16:30 körül. Hazafelé is ugyanolyan kocsiban utaztunk. Nagy volt a meleg, talán másod vagy harmadfokú hőségriasztás volt. Sajnos hazafelé a légkondi sem volt a toppon a vonaton, de azért nem volt szenvedés, jóval kellemesebb idő volt bent, mintha egyáltalán nem lett volna hűtés :D A vonatút 3:50 perc körüli irányonként, így szerencsére olyan sokat nem kell utaznod sem, ez az idő gyorsan elmegy. Este 8-ra már Budapesten is vagy :)

Kinek ajánlanám Szabadkát városnézésre? Annak aki kíváncsi, hogy mennyire érződik, hogy régebben ez a város Magyarország része volt, illetve aki szeretne meggyőződni, hogy tényleg olyan sok menekült van a városban mint a tévé mondja (nem találkoztunk csak párral, nem kell izgulni emiatt senkinek se :D ). Kíváncsi vagy a balkán kapujára? Érdekel a szecesszió? Esetleg csak sétálnál egy kellemeset egy nem túl távoli városban? Pár ezer forintért felkereshető úticélt keresel külföldön? Akkor útra fel, irány Szabadka! :)

A jövő hét folyamán pedig megnézhetitek Szabadkáról szóló videómat is! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Irány a hegyekbe! - Bajor csodavilág, Garmisch Partenkirchen

Egynapos Gyors - Szabadkás Videós

Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (FRANCIAORSZÁG)