Tengerparti nyaralás Bulgáriában? Vonattal!!! - IV. rész /hazaút és összegzés/

A hazaútról...

Gondoltam külön megemlítem a hazautunkat is. Miért is? Más időpontban utazunk, más tájakat látunk. Dél körül elhagytuk a szállást, hogy legyen időnk még Burgasban is mászkálni egy kicsit. Várna után kicsit félve álltam hozzá. Aztán csalódtam, Burgas kellemes város. Úgy néz ki, ide több pénz juthat, egész szépen fel van újítva sokminden. 

Sétálóutca Burgas belvárosában

Az állomástól egy köpésre van a tengerpart és a belváros is. Lementünk a partra pár utolsó "vizes" képért, aztán irány a belváros, keressünk egy boltot, hogy vegyünk az útra kaját meg mindent ami kell.Késő délután indultuk Burgasból, így az este még Bulgáriában ért minket. Nem is baj, úgyis ugyanaz a táj :D Így leginkább csak kártyáztunk meg ilyenek, egy-két sör is legurult :D Aztán másnap reggel jött inkább a lényeg. 

Hazafelé a Kárpátokban

Reggel a Kárpátokban ébredünk, a vonat szebbnél szebb hegyek között kanyarog. Ha valaki figyelmes, azt is megláthatja, hogy hol volt a régi Magyarország határa. Sajnos azonban annyira gazos helyen megyünk pont ott, hogy ezt szinte esélytelen meglátni. Csak ha googlemapsen nézed mellette, és akkor mondhatod magadban, hogy na ok, itt is voltunk, jó. :D Viszont a táj nagyon szép, nyiss ablakot, hogy bejöjjön a friss, hűvös, hegyi levegő. Igyál meg egy friss kávét, hogy jól induljon a nap. Innentől végig olyan tájakon halad a vonat, ahol lefelé este jött, így lehet nézelődni.

"Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat"

A vonatból Déva várát is láthatjuk!

A román határhoz közeledve már inkább csak filmeztünk meg társasoztunk, képeket nézegettünk. Visszaemlékeztünk milyen király is volt az elmúlt egy hét. Titkon arra szurkoltam, hogy valaki térítse el a vonatot és vigyen vissza :D Akkor legalább dolgozni sem kell :D De hát nem így lett, azóta is csak mennek a munkanapok :)

Útközben "meghízott" a vonatunk

Összegzés

Mit is mondhatnék röviden, pár sorban? Bulgária kontrasztos ország. Vonaton utazva ezt tényleg megtapasztalhatja az utazó. Látod a szegény "putris" részét is az országnak, másrészt ott a Napospart, amiből pont az ellenkezője jöhet le az embernek. Ha nem jártál még itt, egyszer mindenféleképpen megéri leutazni. Aztán majd eldöntöd, hogy visszajössz-e vagy elég volt egyszer :)



Az árakról. A Naposparton hasonló árakkal találkoztam mint itthon, nagy különbséget nem lehet észrevenni szerintem. Viszont ha az ember kicsit eltávolodik, akkor észreveszi, hogy jóval olcsóbb minden. Mikor hazaútra vásároltunk Burgasban egy szupermarketben, hát mit mondjak.. kicsit meglepődtünk az árakon. Három szatyor szirszart vásároltunk, és jóval kevesebbet fizettünk, mint itthon kellett volna. Úgyhogy ha valaki ellátás nélkül utazik, szerintem nem kell itthonról cipelnie a májkrémet és a vizet, kint olcsóbban megkapja :)

Felkészültünk a hazaútra :D

Mennyiből jöhet ki vonattal a nyaralás? A leírás első részében számítottam egy árat egy négy fős csoportra. Azonban jobban megéri öten (vagy gyerekekkel hatan) utazni a menetjegy árképzése miatt. Illetve választhatunk a vonaton történő elhelyezések közül is ugyebár: ülőkocsi, fekvőhelyes vagy hálókocsis lehet az út. Ezen belül lehet hatfős fekvőhelyes, négyfős fekvőhelyes, háromfős háló, kétfős háló vagy egyfős háló közül választani. Ez mind befolyásolja az árat. Az alábbi táblázatban részletesebben megnézhettek egy pár mintát a különböző utazási és elszállásolási módokra. Ha kérdésetek lenne, kalkulációt szeretnétek, írjatok csak Facebookon, szívesen segítek :)



A vonatról. Miért is választom a vonatot? Először is vidékről járok, és utálok BKV-zni :D A vonatom a Keletibe érkezik, a nemzetközi járatok meg onnan indulnak, így ez adott. :) Igazából nem gondoltam, hogy ennyire meg fog tetszeni ez az utazási mód, izgultam az első utamtól bármennyire is kíváncsi voltam mindig ezekre a vonatokra. :D "Miért is lenne jobb 20órát utazni 3 helyett... Hülyeség..." kicsit én is így gondoltam mint sokan mások.

Útra fel, indulás! :)

De nem így van. Mikor ilyen éjszakai járattal utazom nem azt érzem, hogy az utazás egy kényszerű folyamat ahhoz, hogy odaérjek ahová megyek. Az utazás a nyaralás részévé válik. Közel egy napig egy csapatban vagy a társaiddal akikkel mész, szórakoztok, úgymond elzárva a külvilágtól. Nincsen más csak ti és a fülke amiben vagytok, illetve az utastársak.  Na igen, az utastársak. Mivel mindenkinek saját szobácskája van, így a "közösségi tér" maga a folyosó :D Ha közvetlen embernek érzed magad, biztos, hogy neked is megtetszik majd a vonatozás. Beszélgess, ismerkedj meg az emberekkel, jó ismeretségekre tehetsz szert. Ez is az egyik élmény ami miatt mindig vonatozok. 


Mellesleg jó dolog egy kicsit kiszakadni a rohanó világból. Éld át az utat, szívd be a friss hegyi levegőt útközben, figyeld az embereket az állomásokon és falvakban. Jobban belelátsz az emberek életébe, az adott ország kultúrájába mint az autópályáról vagy akár a levegőből. Kapcsolj ki, vagy pörögj fel, te döntesz. Mindenesetre én azt mondom: Vonattal Európában! :)

Megjegyzések

  1. Ûdvôzlôm...Imådom Bulgåriåt ålltalåba szeptemberbe utazunk de most nemjôtt ôssze mert nincs hely abuszon nėztûk a onatot is.de ugylåttam hogy csak szep 1-ig jårnak de lehet hogy rosszul nėztem meg!!! Szeretnėm megtudni hogy a napospartra az ållomåtol van kôzvetlen busz ės milyen szåmmal van jelôlve???Elôre is kôszônôm!!!

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlettel!
    Mi családdal voltunk idén apartmanház,kocsival,Albenánál. Érdeklődéssel olvastam a leírását és ha megengedi néhány dolgot hozzá illesztenék a saját tapasztalatomból.
    Az utazásról nem írok mert nem sokban különbözik az érzés és a látvány a vonatból tapasztalhatótól,talán csak közelebbről látni a szocreál maradványokat.Az autó ut költsége sem sokkal kevesebb mint a vonat út 4 főnek ha a 16 órát nem egybe vezetik le hanem mint mi is megszálltunk útközben egy éjszakára.
    Az apartmanház vagy hotel/sok kis apartman egy komplexumban/ medence,konditerem,büfé,de csak a fele használt a többi még nincs eladva gondolom,az ablakokon benézve se festés se kapcsolók és látszik hogy évek óta így állnak,legalább nem zsúfolt.Az egész egy 20 házas/putris/,kis faluban? van.A környező állattartás miatt rengeteg légy a szúnyogháló nem divat,ettől eltekintve kellemes volt.
    Várnába a delfináriumba mi is elmentünk.Parkolás a közeli lakótelepen mert a parkba fizetős és nagyon hosszú sor /20-30 perc várakozás/.Mi a 12 órás előadásra mentünk és 30 percel előbb ott voltunk hogy jegyet vegyünk sajnos a netes vásárlás nem jutott eszünkbe.Mivel egy kassza van a készpénzhez és egy automata a kártyás fizetéshez 40 percig álltunk sorba persze így már csak a 15:30 as műsorra kaptunk jegyet,nem baj addig séta.15:10re visszaértünk a beengedés 15:20 körül kezdődött és iszonyat tülekedés közben/2 lépcsőnél engednek fel a nézőtérre/kb 15:45re fejeződött be.mindez négyünknek/2felnőtt 2 gyerek/kb 15000 forintért.A műsor nem nagy szám a neten számos jobb showt látni.Tehát összegezve a sok sorban állást és az árát nézve nem éri meg,de legalább már ezt is tudjuk.Várna amúgy tényleg nem nagy szám.Ezután mentünk is vissza a tengerhez.Az árakról: a tapasztalatom más mint az Öné szerintem a boltok,áruházak árai ugyan azok még a parttól távolabb is mint Magyarországon , persze a parton itt is minden drágább. Egy-két dolog valamivel olcsóbb , és van ami drágább mint nálunk/ a palackos víz drágább,a dinnye kb a fele volt-itthon akkor 190ft ott kb 80Ft/.Az üzemanyag ott 310 nálunk 330/.Ez persze gondolom ott is változik folyamatosan Én most a 2017.juli 20 körüli árakat ismertettem.
    Összegezve nekünk is tetszett a bolgár tengerparti nyaralás,de ennyi utazást szerintem nem ért .Persze igaza van Önnek is, egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia aki szereti az ilyet akár vonattal,akár repülővel,akár autóval.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Irány a hegyekbe! - Bajor csodavilág, Garmisch Partenkirchen

Egynapos Gyors - Szabadkás Videós

Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (FRANCIAORSZÁG)