Tengerparti nyaralás Bulgáriában? Vonattal!!! - I. rész /utazás/

Homokos tengerpart, bulik, szórakozás. Ez a Napospart, ide látogat Bulgáriába a legtöbb turista. Elhatároztam, megnézem én is, lássuk csak meg milyen Bulgária. A MÁV-Start szerencsére nyáron idényjáratokat közlekedtet a bolgár tengerpartra, így azok, akik vonattal készülnek nyaralásra indulni, átszállásmentesen tehetik meg az utat. A vonat 11:10-kor indul a Keleti pályaudvarról, és másnap 11:30-kor érkezik meg Burgasba, a Várnába közlekedő kocsicsoport pedig már 9:05-kor a befut a célállomásra.


A vonaton többféle elhelyezés közül választhat az utazó, ülőhelyes, fekvőhelyes vagy pedig hálókocsiban tölthetjük az utat. Az ülőhelyes kocsiban hagyományos fülkés kocsik közlekednek, annyi különbséggel, hogy ezekre a járatokra elsőosztályú kocsikat közlekedtet a vasút (egy fülkében 6 utas foglal maximum helyet), azonban másodosztályú jeggyel lehet rajtuk utazni. Fekvőhelyes kocsi választásakor, illetve hálókocsi igénybevétele esetén pótjegyet is kell fizetni. Ezt mindenki magának eldönti, hogy melyik az az elhelyezés, amelyik neki leginkább tetszik. Én legtöbbször hálókocsiban utazom. Ez a legkényelmesebb, ezzel párhuzamosan a legdrágább is. De szerintem megéri, legalább kipihenten érkezik meg az ember az úticéljához, annyira fel sem tűnik a hosszú út. Ezen az útvolan a MÁV-Start régebbi hálókocsijai közlekednek. Személyes véleményem ezekkel kapcsolatban az, hogy bár régebbiek, mint a nyugat felé közlekedő járataikon közlekedők, mégis jobban kedvelem ezeket a kocsikat nyaraláshoz. Lehúzhatod az ablakot, bámészkodhatsz, csinálhatsz képeket. Szerintem ezekben élvezhetőbb az út. Légkondi ugyan nincs ezekben a kocsikban, de az út 98%-án teljesen elegendő a szellőzés, amit a lehúzható ablak ad. Éjszaka meg amúgy sem lesz meleg.

a MÁV Start NDK-s hálójának folyosója

Igen, az utazás hosszú, azt már gondolom látja mindenki. De gondoljatok csak bele, egy ugyanilyen hosszú buszos útra senki sem csodálkozik rá, hogy jaj miért mentél busszal, nem hosszú az? Aki nem volt ilyen vonatjáraton az nem is tudhatja, hogy itt nem tűnik olyan hosszúnak az utazás. A fülkédben az üléseket a kocsikísérő este ágyakká alakítja - de kérésre korábban is szívesen - így nem fontos napközben sem üldögélni, pihenhet az ember kényelmesen, fekve. A fülkében van egy kis mosdó és erre rácsukható asztalka, melyen akár kártyázni, társasozni, filmezni is lehet, hogy tényleg kellemesen, szórakozva telik az út. Ha nincs kedved a fülkében lenni, kimehetsz a folyosóra, mozoghatsz egyet, nem kell az egész utat egy helyben ülve tölteni, nincs megmondva mikor van pihenő, mikor mehetsz sétálni vagy WC-re. Azt csinálsz amit akarsz.

a fülkében található csap alternatív hasznosítása :)

Unalmasnak tűnhet, ha az ember csak ül és várja, hogy odaérjen. Viszont ha hasznosan és kellemes tölti az időt, a barátaival, családjával vagy akivel utazik, akkor meglátja, hogy nagyon élvezetes és hangulatos módja ez az utazásnak. Mellesleg ha éppen sörözni támad kedve a csapatnak, azzal sincs semmi gond. Szisszentsétek csak azt a sört, ha elfogyott akkor pedig a kísérőnél üzemeltetett büfében vegyetek bátran! Ahhoz képest nem is drága annyira, 370Ft a Soproni, de üdítőt vagy rágcsálnivalót is vehettek. Ha pedig zenét szeretnétek hallgatni, a fülkében bluetooth hangszóró ki az asztalra, mehet a zene! Tapasztalatom, hogy egész hangosan szólhat, a folyosóra akkor sem hallatszik ki a fülkékből. Ha pedig többen utaztok akkor a fülkéket egybe is nyithatjátok, így tényleg nagy teretek lesz, ahol már igazán jól érzi magát a társaság. (Ha így szeretne valaki utazni, akkor azt már a foglaláskor kell jelezni, hogy egybenyitható fülkébe kér jegyet.) A zenével kapcsolatban nekünk például utunk során olyan szerencsénk volt, hogy a kocsiban  egy szuper társaság verődött össze, így a zene senkit sem zavart. Sőt! Szinte az egész kocsi együtt énekelte a Tankcsapda Azt mondom állj című számát a folyosón, miközben hangosan szólt a zene. Szóval már maga az utazás is a nyaralás, a buli része lehet, ha akarod. És ki ne szeretné, ha egy jó buli után, éjszaka pedig ágyban magát kipihenve érkezne meg a célállomásra, nem pedig egy végigszenvedett utazás után? Ez az egyik ami miatt megszerettem az effajta utazási módot. De akár kisgyermekeknek is élvezetes lehet egy ilyen utazás. Kinézhetnek az ablakon, felállhatnak, nem kell egy ülésben végigszenvedniük az utat. Sőt, mivel a hálófülkék padlózata szőnyeggel borított, akár a füldre is leülhetnek, vagy játszhatnak az ágyon, rajzolhatnak az asztalon. Sokkal kényelmesebb számukra is egy ilyen utazás, még az autós megoldásnál is.

Na akkor csapjunk egy "házibulit"

Másnap reggel a határellenőrzés után már nagyon nem aludtunk vissza, inkább a tájat szemléltük. A vonat Giurgiu és Ruse között megy át a román-bolgár határon, itt kelünk át a Dunán. A Duna nagyon szép, széles, tiszteletet parancsoló folyó képében tűnik fel az utazó szeme előtt, szinte már-már azt az érzetet kelti, hogy megérkeztünk a tengerpartra.

A Duna, szinte mint a tenger

Bulgáriában továbbhaladva bizony észreveheti az utazó, hogy nagyon az unió keleti szélén jár, sajnos látszik, hogy milyen szegény ország is ez. Mi magyarok hajlamosak vagyunk siránkozni, hogy nekünk ez milyen rossz, az se jó, na meg ez is milyen már.. Na errefelé utazva rájöttünk, hogy annyira nem is rossz ország ez a Magyarország szerencsére. Vonaton utazva áthaladtunk a városokon, falvakon, tényleg megtapasztalhattuk út közben, hogy milyen is az igazi Bulgária, nem csak az autópályát vagy a hegyek tetejét látjuk. Bepillantást nyertünk az ország úgymond mindennapjaiba, a vidéki Bulgária életébe. A táj viszont gyönyörű, mindenképpen megéri errefelé elutazni!


Sindel városban kapcsoltak szét minket, a Várna felé tartó kocsikat lekapcsolták rólunk. Egy rövid várakozás után indultunk is tovább, hogy aztán megérkezzünk a várva-várt tengerpartra, Napospartra.

A naposparton

És akkor jöhet az a pont amit annyira nem szeretünk: késés. Sajnos késtünk lefelé úton, nem kevesebb mint két órát. Azonban ez senkit sem keserített el. Igazából egy hosszú úton nagyon fel sem tűnik egy ekkora késés, maximum annyi, hogy tovább alhatsz. De ami miatt egyáltalán nem is gáz, ha késel egy ilyen úton, hogy akkor - amennyiben a késés 120 perc feletti - visszajár a jegyár 50%-a! Nem csak a menetjegyből, hanem a hálókocsi pótjegy árából is. Tehát ha gonoszak vagyunk, szinte megéri késni :)

Az árakról is szeretnék pár szót ejteni. Bulgáriába az ún. CityStar menetjegyek válthatóak. Ezek árazása legfőképpen kis csoportoknak kedvező, és bármely magyarországi vasútállomásról történő induláshoz megváltható a nemzetközi pénztárakban. Egy ilyen jeggyel legfeljebb öt fő utazhat együtt. Az első felnőtt számára a menettérti jegy 128€, viszont minden további felnőtt már csak ennek a felét, azaz 64€-t fizet. Gyermekek részére pedig ennek a felét, azaz 32€-t kell fizetni. Ehhez jönnek még a választott elhelyezés pótjegy árai. A táblázatban két példacsoport számára kalkulált jegyár látható, egyik egy kétgyermekes család, a másik egy négyfős baráti társaság részére kalkulált ár fekvőhelyes és hálókocsiban. Fekvőhelyes kocsiban 33.000Ft körül, hálókocsiban pedig  41.000Ft körül jön ki egy oda-vissza út egy fő részére. Ha gyerekekkel utazik az ember, akkor fekvőhelyes kocsival 28.000Ft/fő, hálókocsival pedig 37.000Ft/fő áron lenne mindez. Mindenképpen megéri, mind egy fiatal társaság, mind pedig a gyermekek számára hatalmas kalad egy ilyen út! Még ha drágább is kicsit, mint busszal lemenni, mindenképpen élvezetesebb lesz az út, azt garantálom!


Péter Paula Petra Pali ÖSSZESEN - 4fő (€) ÖSSZESEN - 4fő (Ft)
Alapjegy (€)
128 EUR
64 EUR
64 EUR
64 EUR
320 EUR
99 200 Ft
Fekvőhelyes (4fő) pótjegy (€)
28 EUR
28 EUR
28 EUR
28 EUR
112 EUR
34 720 Ft
Hálókocsi (2fő/fülke) pótjegy (€)
55 EUR
55 EUR
55 EUR
55 EUR
218 EUR
67 704 Ft
Összesen - fekvőhely
156 EUR
92 EUR
92 EUR
92 EUR
432 EUR
133 920 Ft
Összesen - hálókocsi
183 EUR
119 EUR
119 EUR
119 EUR
538 EUR
166 904 Ft


Péter - apaPetra - anyaPetike - kisfiúPetrácska - kislányÖSSZESEN - 4fő (€)ÖSSZESEN - 4fő (Ft)
Alapjegy (€)
128 EUR
64 EUR
32 EUR
32 EUR
256 EUR
79 360 Ft
Fekvőhelyes (4fő) pótjegy (€)
28 EUR
28 EUR
28 EUR
28 EUR
112 EUR
34 720 Ft
Hálókocsi (2fő/fülke) pótjegy (€)
55 EUR
55 EUR
55 EUR
55 EUR
218 EUR
67 704 Ft
Összesen - fekvőhely
156 EUR
92 EUR
60 EUR
60 EUR
368 EUR
114 080 Ft
Összesen - hálókocsi
183 EUR
119 EUR
87 EUR
87 EUR
474 EUR
147 064 Ft

Remélem tetszett az összefoglaló, és hasznosnat találod majd, ha szeretnéd saját hasonló bulgáriai vonatozásodat is megszervezni. A következő bejegyzésben leírom, hogy milyen volt a Napospart, hol foglaltunk szállást, mit csináltunk, miket ajánlanék Nektek is. Ha a menetjegyekkel vagy magával a vonatos úttal kapcsolatban kérdésed lenne, tedd csak fel bátran, szívesen válaszolok. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Irány a hegyekbe! - Bajor csodavilág, Garmisch Partenkirchen

Egynapos Gyors - Szabadkás Videós

Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (FRANCIAORSZÁG)